En av Ubers selkjørende biler. (Bilde: Qaurtz)

Uber mener at de trenger ikke tillatelse for selvkjørende biler

Av: Ole Martin Mølokken og Ludvig Melgaard

Transportselskapet Uber har begynt å bruke selvstyrende biler. De mener de ikke trenger tillatelse fra staten til å bruke selvstyrende biler.

Cnet news rapporterte 14. desember at Ubers selvstyrende biler finnes i gatene i San Francisco. Selskapet er mest kjent for appen sin med det samme navnet, som blir ofte sammenlignet med pirat taxi tjeneste. Bilene er ikke ute for å plukke opp passasjerer, er ute for å samle inn data. Det er bare ett problem. De har ikke tillatelse fra Californias DMV (Departement of Motor Vehicals).

Alle selskaper som bruker selvstyrende biler må ha tillatelse for testing fra staten California. Uber har ikke en tillatelse, og mener at de ikke trenger en, fordi reglene gjelder først og fremst kjøretøy som er 100% selvstyrende. Bilene som er ute lager et kart over San Francisco veier. Det sitter to i bilen, en i førersetet og en i baksetet med en datamaskin som skaffer leser data. De sier at personene i føresettet er der for å ta over hvis noe går galt.

Anthony Levandowski, Ubers visepresident, sa: «Våre biler er ikke klare å kjøre uten en person som overvåker dem».

Denne videoen viser en av Uber sine selvstyrende biler kjøre på rødt lys:

DMW skrev et brev til Uber. «Det er ulovlig for et selskap å operere sine selvstyrende kjøretøy på offentlige veier før man får prøve-tillatelsen. Måten Uber forsetter å operere med kjøretøy med autonomisk teknologi på offentlige veier må bli stoppet.»

Ifølge Brian Soublet, en rådgiver fra DMW, ble Uber advart om tillatelsen en måned før. Uber er ikke de eneste prøve komme inn det markedet. Tjue andre selskaper som jobber med selvstyrende biler. Blant disse er Google, BMW, Tesla og Mercedes. all Disse selskapene som har fått tillatelse fra DMW til å teste i California.

 

Kilder
Cnet
Business insider
DMW