Her er "taksteinen" installert (Bilder: TechCrunch)

Dette er Teslas nye solcelle-«takstein».

Fredag viste Teslas CEO, Elon Musk, fram hans nye solcelle-«takstein,» og fortalte om fordelene med det.

Det er ikke ofte Musk skuffer. Fredag viste han frem sin nye solcelle-«takstein», og han tullet ikke da han sa den så bedre ut en vanlig takstein. Produktet kommer i fire  stiler; «Slate Glass Tile,» «Smooth Glass Tile,» «Textured Glass Tile,» og «Tuscan Glass Tile.» Hvert av de fire designene gir et betydelig forskjellig utseende, men minner fortsatt en god del om vanlig takstein.

Her er de forskjellige designene. (Bilde: SolarCity)
Her er de forskjellige designene. (Bilde: Tesla / SolarCity)

Musk nevnte ikke prisen, ettersom den vil variere, avhengig av en rekke faktorer. Derimot forteller han at det vil koste mindre enn et vanlig tak med et tradisjonelt solcellepanel, eller bedre; et vanlig tak, pluss vanlige strømkostnader.

Effekten til versjonen de viste frem gir et tap 2%, det vil si 98% av det du ellers hadde fått ut av et normalt solcellepanel. Likevel, firmaet jobber sammen med 3M for å produsere et bedre belegg, som muligens kunne gitt effektiviteten vi er vant med. Dette er fordi belegget vil absorbere mer av lyset, i stedet for å reflektere det tilbake, som fører til energitap.

Ved å generere nok strøm til å drive et helt hus, kan resten av energien bli lagret i den nye Powerwall 2.0. Dette er et stort batteri huseiere kan montere på veggen, og kan tas i bruk dersom de trenger reservestrøm. Et vanlig tak gir ikke slike fordeler. Når et produkt er økonomisk gunstig, og samtidig er med på å forsikre en grønnere fremtid, er det ikke rart vi er spente.

Hvordan fremtiden ser ut i følge Mush (Bilde Tesla / SolarCity)
Hvordan fremtiden ser ut i følge Musk (Bilde: Tesla / SolarCity)

Milliardærentrepenøren forteller at de, på en måte, er fremtiden; en elektrisk bil, en Powerwall, og et solcelletak. Nøkkelen til det hele er at det skal være fint å se på, alle må ha råd til det, og det skal være sømløst integrert.

«They should last longer than the house»

Solcelle-«taksteinen» forventes å bli installert i husholdninger i løpet av neste sommer. De vil starte med å kun rulle ut to av de fire forskjellige taksteindesignene, og videre utvide mulighetene over tid. Siden de er laget av kvartsglass, burde de vare mye lengre enn vanlig takstein, minst to eller tre år lengre. Elon Musk avsluttet ved å si: “They should last longer than the house”.

Musk er den største aksjeholderen i både Tesla og SolarCity, som drives av to av hans søskenbarn. Likevel, forteller han at det å ha to forskjellige firmaer bremser ting ned, og gjør dem dyrere. Det er også verre for aksjonærer. Utrullingen av produktet vil være umulig om de to firmaene ikke kombineres, sier Musk. Han ønsket ikke å svare på en av reporternes spørsmål om hvordan Teslas balanse ville imøtekomme oppkjøpet av SolarCity.

I løpet av presentasjonen, understreket Musk at målet hans er for verden å gå over til 100% ren, fornybar energi fra solen, og det så raskt som mulig. Om verden ikke greier å fullføre denne overgangen i tide, kan vi i alle fall ikke skylde på Tesla. Mange tror Tesla kun er et elbilfirma som lager batterier, men det er omvendt –et batterifirma som også lager elbiler.

Den nye generasjonen av hjem- og industribatterier vil være tilgjengelig i år.

Kilder:
TechCrunch
The Guardian
Solarlove