Bilde: Intca.com

Morgendagens smart-hjem

Vi har i lang tid sett husholdsgjenstander bli ”smartere”, og ”The internet of things”, eller ”IoT”, er på full vei inn i våre hjem. Men hva er egentlig IoT?

”The internet of things” er fysiske gjenstander som kobles opp mot internet. Dette er av forskjellige grunner, som ”Echo” som er en assistent du kan spørre hva klokka er eller hvordan dagens vær blir.

Bilde: Amazon
Bilde: Amazon

Din egen assistent
Amazon Echo er en assistent som kan gjøre livet ditt enklere. Du kan spørre om hvordan været blir i dag, om dagens nyheter, om å endre temperaturen eller om å sette på kaffen. Echo kan gjøre alt dette hvis du har flere IoT enheter som Nest, en termostat som er koblet opp mot nettet, eller Ninjas kaffe bar for å lage kaffe.

Bilde: Nest
Bilde: Nest

Automatisk temperatur
Temperaturen i huset er vanskelig å styre uten at strømregningene blir skyhøye, men med Nest blir temperaturen styrt automatisk. Den lærer vanene dine, så den kan tilpasse temperaturen slik du liker å ha det. Når du er på jobb, kan du skru ned temperaturen, og deretter skru den på igjen når du er på vei hjem. Slik blir det varmt og godt før du går inn døra. Nest vil også lære seg dette etterhvert, så den automatisk skrur ned temperaturen når du går på jobb, og justerer den igjen før du kommer hjem.

Smartere lys
Det finnes mange typer ”Smarte” lyspærer. De lar deg styre lyset med mobil/Pc, både lysstyrke og farger på mange av disse. Den mest kjente av disse er Philips Hue, en pære som lar deg enkelt skru av eller på lysene i hele huset, eller akkurat den pæren du ønsker.

Bilde: Travelers.com
Bilde: Travelers.com

Enklere sikkerhet
Smart-alarmer med bevegelsessensor og kamera gjør det enklere å styre alarmsystemet. De kan se hvem som kommer og går, eller å la andre komme og gå som gjester uten at de vet koden din. Det beste med disse smart-alarmene er at du kan la venner eller familie skru av og på alarm systemet ditt ved å gi dem et ”Guest pass”, som lar de komme og gå bare ved å bruke telefonen.

Hvem er det som ringer på?
Når det ringer på døren kan du enkelt se hvem det er på mobilen, med de nye smart-ringeklokkene som har kamera. Det gjelder også når du ikke er hjemme. Hvis du har en leveranse som kommer, eller en elektriker som ”skal komme i løpet av dagen», hadde det vært fint om du kunne dra på butikken eller til en nabo, uten å bekymre seg for at den som skal komme bare drar fordi de tror du ikke er hjemme. Ringeklokken sender deg melding på telefonen som lar deg se et bilde av hvem som ringer på, eller så kan du se ”live” hvem som er på døren din ved bruk av en applikasjon eller nettleser.

Bilde: tuvie.com
Bilde: tuvie.com

Si nei til nøkler
Nå kan du komme og gå uten nøklene dine. Du trenger kun telefonen din. Har du noen gang løpt rundt som en gal på jakt etter nøklene dine? Vel, hvis du skaffer deg en smart-lås trenger du aldri å komme for sent fordi du leter etter nøklene dine. Alt du trenger er mobilen din, så kan du til og med glemme å låse døren din da den låser seg selv når du drar. Du kan også dele din ”nøkkel” med andre som har en smarttelefon.

Bilde: Blessthisstuff.com
Bilde: Blessthisstuff.com

Bevar de du er glad i
Brannalarm er kanskje ikke veldig interessant, men det er noe som er veldig viktig å ha. Brannalarmer som Nest Protect kan faktisk være litt interessante. da de kan sende deg advarsel på telefonen om du ikke er hjemme. Du kan også skru av alarmen med mobilen, dersom det er falsk alarm.

belkin-wemo-switch
Bilde: thegreenhead.com

Gammelt, men smart
Det er ikke bare nye ”dingser” du kan koble opp mot internett. Med WeMo kan du koble til alt som du plugger i veggen opp mot internett. WeMo er en lite adapter du har mellom stikkontakten og det du ønsker å fjernstyre. Slik kan du styre enheten fra pc-en eller mobilen.

Bilde: Worldcdn.net
Bilde: Worldcdn.net

Og mye mer
Rullegardin, baby-monitor, sikkerhetskameraer og så mange flere smart-enheter finnes allerede i dag. Fortsatt er det mer som kommer; kjøleskap som bestiller mat for deg etter bruk, komfyr som du kan forhåndsvarme når du er på vei hjem og oppvaskmaskin som starter når det trengs, er alle på vei inn på markedet. Hva vil fremtiden for IoT komme med? Vi kan bare tenke oss hva fremtiden har å by på, men det vi kan si er at IoT har kommet for å bli.

Kilder:
Amazon
Nest
MeetHue
Belkin
Tomsguide