Slik ser innsiden av SpaceXs Dragon-romkapsel ut Bilde: SpaceX

NASA utsetter oppskytning av romkapsler

Oppskytningen av Dragon-romkapselen blir utsatt, og NASA er avhengige av Russland enda litt til.

I lyset av fiaskoen 1. september, hvor SpaceX sin Falcon 9-rakett eksploderte på utskytningsrampen, var mange skeptiske til en ny oppskytning. Falcon 9-raketten var ment å skyte opp en satellitt som skulle tilby internett til deler av Sør-Afrika. Som det er mulig å se i videoen under, begynte eksplosjonen lengre opp i raketten. Likevel, nøyaktig hva som er feilen er ikke klart. SpaceX har jobbet tett med NASA for å oppdage hva som gikk galt, slik at det ikke skal gjenta seg.

Som spådd ble oppskytningen av Dragon-romkapselen utsatt. Originalt skulle den sendes opp i slutten av 2017, men nå har NASA annonsert at det ikke vil skje før mai 2018. Likevel, i november 2017 skal det sendes opp en ubemannet Dragon-kapsel. Med tanke på eventuelle konsekvenser, er det viktig at alt er på stell før en oppskytning.

Denne romkapselen skal frakte NASAs astronauter opp til den internasjonale romstasjonen. SpaceX har fått i oppgave å oppgradere Dragon-kapselen slik at den kan frakte mer enn bare lass. Før øyeblikket er NASA nødt å kjøpe plasser hos den russiske raketten Soyuz. For tiden er Soyuz den eneste raketten som sendes opp til romstasjonen, og de selger derfor plassene til skyhøye priser. I 2015 betalte NASA hele $490 millioner for seks plasser på raketten. Utifra dette er det ikke vanskelig å forstå at NASA vil ha oppskytningen tilbake på amerikansk jord.

To private selskap jobber med NASA; Boeing og, som sagt, SpaceX. I motsetning til SpaceX har Boeing laget en romkapsel helt fra bunnen av. Denne heter CST-100 Starliner. Selskapet har utsatt oppskytningen av Starliner-kapselen to ganger, sist til august 2018. Det skal ha skyldtes tekniske problemer begge gangene.

Kilder:
theverge.com
cbsnews.com
blog.nasa.gov
theverge.com