Denne USB-brikken kan måle mengden av HIV-viruset i blodet. Bilde: Imperial College London

Forskere har laget en USB-brikke som kan oppdage HIV i blodet

Denne HIV-testeren har en nøyaktighet på 95%, og tar mindre enn 30 minutter å utføre en test. Det er en stor forbedring i forhold til dagens tester.

Pasienter trenger vanligvis å sende blodet sitt til en lab for å teste mengden av HIV. Avhengig av den spesifikke testen, kan det ta dager eller uker før man får resultater. I en studie publisert denne uken i «Scientific Reports», opprettet forskere fra både Imperial College London og tech-selskapet DNA Electronics en liten enhet som gjør det samme.

Slik fungerer det

Du legger en dråpe blod på USB-brikken. Dette endrer surhetsgraden av metallet i USB-en. En innebygd chip merker endring i surhet, og gjør dette om til et elektrisk signal. Den vil da være koblet til en datamaskin eller lignende, hvor en forsker kan lese ut resultatet. Forskerne har testet 991 blodprøver. Resultatene kom på 21 minutter, i gjennomsnitt.

The device produces a test results in under 30 minutes
Slik kan den se ut. (Bilde: Imperial College London)

Stort potensiale

Denne teknologien kommer sannsynlig ikke i nærmeste fremtid, men vil da kunne føre til store forbedringer. En USB-brikke er veldig praktisk og lett å bruke, som betyr at pasienter kan teste seg selv, hvor som helst. I fremtiden er det derfor godt mulig at man kan kunne bruke en USB-brikke til å oppdage andre sykdommer.

Kilder:
The Verge