Sjø Ku (Bilde: http://drivethenation.com/)

Hvordan AI teknologi redder sjø kuen

Artificial Intelligence teknologi beveger seg stadig mere ut av teknologiske labber og inn i livene våres.

Vi bruker nå AI teknologi i alt fra det praktiske til det kreative, du kan for eksempel bruke en AI til å sortere ut spam eposter eller til å male et bilde av deg selv i samme stil som en kjent kunstner.

Ikke bare for oss

AI blir derimot ikke bare brukt til å gjøre ting enklere for oss, men nå også for å redde livene til en utrydningstruet skapning. Denne søte skapningen er nemlig sjø kuen. Sjø kuer er dyr som er utrydnings truet og som trenger vår hjelp. Måten vi hjelper dem på er via å spore dem med droner som flyr over havet og tar bilder slik at vi kan følge med på migrerings mønstrene deres, men det er et problem vi støter på og det er hvordan å finne dem på bilder. Forskere må manuelt gå igjennom hvert bilde for å lete etter sjøkuer, dette er hvorfor Amanda Hodgson har bestemt seg for å gi forskerne en håndstrekning. Amanda er en elev ved  Murdoch University som sammen med teamet hennes har greid å utvikle en AI som kan automatisk identifisere sjøkuer på bilder. Forskerne sier at dette vil hjelpe dem kolossalt mye og at dette har åpnet opp nye dører for hvordan de kan spore andre utrydningstruede arter.

Bilde kombinert av en AI (Bilde: Ostagram.ru)
Bilde kombinert av en AI (Bilde: Ostagram.ru)

Hvordan Ai fungerer

Ai eller Artificial Intelligence er enkelt sagt algoritmer vi lager for maskinvare (datamaskiner) som lar dem lære ting. Det finnes mange forskjellige og komplekse algoritmer, det kan være alt fra et nettverk av maskiner som samarbeider for å lage et nevralt nettverk som kan simulere våre hjerneceller til enklere matematiske algoritmer som lar maskiner løse logiske problemer. Et godt eksempel kan være sjø ku AI’en som ble nevnt i teksten, maskinen blir gitt en enorm mengde bilder hvor den blir vist hvordan en sjø ku ser ut. Maskinen kan da kombinere disse bildene for få en bedre forståelse for hvordan en sjø ku ser ut slik at den automatisk kan oppdage dem på bilder. Et annet mere morsomt eksempel kan være Ostagram et nevralt nettverk som lar deg kombinere to bilder slik som et bilde av deg selv og en kunstner eller hva som helst annet du kan tenke på.

Kilder:
CNET