Skanning av åsted (Bilde:3dx3.nl)

3D-skanner hjelper politi

En politistyrke har nå begynt å bruke laserskannere til å lage en 3D-modell av åstedet, slik at de kan utforske selv etter åstedet har blitt ryddet.

Politi i West Midlands har tatt i bruk skannere som kan ta utrolig detaljerte bilder som er formlike helt ned til 2mm. En datamaskin bruker da alle bildene, som ble tatt fra alle forskjellige vinkler på åstedet, til å lage en detaljert 3D-modell. Det amerikanske medieselskapet Sky News fikk tilgang til politiet sin etterforskningsgruppe. Her fikk de møte utviklerne som kom opp med denne idéen.

Et slikt kamera blir brukt til å skanne (Bilde:fieldstonesurvey.com)
Et slikt kamera blir brukt til å skanne åsteder(Bilde:fieldstonesurvey.com)

Lederen av gruppen, Professor Mark Williams, mener at denne nye teknologien tillater etterforskere undersøke åstedet i detalj selv etter åstedet har blitt ryddet. Han nevnte også at den kan bli brukt til å falsifisere eller underbygge vitneutsagn.

”Hvis et vitne sier at de kunne se den kriminelle handlingen ta plass, så kan vi da for eksempel se om dette ikke stemmer hvis for eksempel en bil sto foran.”

”Vi kan se alt som om det skulle vært på samme dagen hendelsen skjedde”

West Midlands er ikke de eneste som utnytter denne teknologien. WMG (Warwick Manufacturing Group), som ligger ved the University of Warwick, har også begynt 3D-skanne av lik. 3D-skanneren er samme type som de som blir brukt på sykehus, bare mye kraftigere. Siden kameraet kan ta bilder med en nøyaktighet på en milliondel av en millimeter, er det mulig for etterforskerne identifisere akkurat hvilket våpen som ble brukt. Denne teknologien spilte en avgjørende rolle når det kom til å dømme Lorenzo Simon, for å ha drept vennen sin Michael Spalding.

En Politimann med kamera (Bilde:www.leica-geosystems.us)
En politimann med kamera (Bilde:www.leica-geosystems.us)

Politistyrken fant kroppen til Spalding i en koffert i en elv. De syntes det var mistenkelig at det var spor av brann i en tønne i Simon sin hage. Skanneren viste senere at hva etterforskerne trodde var en kullklump, egentlig var en knokkel. De printet da ut en 3D-modell av knokkelen, og greide å identifisere som Spaldings. Waren Hines, lederen av en av WMP sine etterforskningsgrupper, mener at denne teknologien vil være til stor hjelp i framtiden.

”Sist gang noe så revolusjonerende kom, var når DNA-analysering ble oppfunnet”

Kilder:
SkyNews